Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή σε ημερίδα οικιακής οικονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας



Υποστηρίζοντας το σημαντικό έργο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, συμμετέχουμε με εισηγήσεις στην ημερίδα που διοργανώνει με τίτλο «Εξοικονομώ ενέργεια», τη Δευτέρα  19 Νοεμβρίου 2012 στις 17.30', στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Γαυρίου. Η ημερίδα διοργανώνεται, στο πλαίσιο των δράσεων Δια Βίου Μάθησης για ενήλικες.


Η παραπάνω ημερίδα είναι η πρώτη μιας σειράς ημερίδων που θα υλοποιηθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας « Οικιακή Οικονομία και Οικολογική συνείδηση σε εποχή κρίσης».  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή στην τουριστική προβολή της Άνδρου

Η Άνδρος συμμετέχει μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market που ξεκινά την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Την Άνδρο θα εκπροσωπήσουν ο Φίλιππος Περράκης, ξενοδόχος και η Μαργαρίτα Στεφανή, στέλεχος του Δήμου Άνδρου.

Το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και κυρίως του πεζοπορικού τουρισμού, του αγροτουρισμού αλλά και του γαστρονομικού τουρισμού, παρείχε ενημερωτικό υλικό για την προβολή της Άνδρου.

Πιο συγκεκριμένα, παρείχε φωτογραφικό υλικό (του Αλέξανδρου Μαβή, της Όλγας Καραγιάννη και του Βαγγέλη Λουκίσα) αλλά και στοιχεία για τα μονοπάτια της Άνδρου και τις δυνατότητες για πεζοπορίες, καθώς και για δυνατότητες επίσκεψης αγροκτημάτων του νησιού και συμμετοχής σε παρασκευές τοπικών προϊόντων.

Το υλικό αυτό παραχωρήθηκε στον υπεύθυνο του διαδικτυακού καναλιού που δημιουργείται για την προβολή της Άνδρου με τίτλο myAndrostv, Χάρη Κατσιγιάννη προκειμένου για τη δημιουργία σύντομων film που θα προβληθούν στην έκθεση αλλά και θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, συντάχθηκε ειδική παρουσίαση με στοιχεία για τα αξιοθέατα και τις υποδομές των παραπάνω μορφών τουρισμού στην Άνδρο, καθώς και φωτογραφικό υλικό, παρουσίαση την οποία θα πραγματοποιήσει στην έκθεση του Λονδίνου ο Φίλιππος Περράκης.

Καταλογογράφηση και μελέτη αρχειακού υλικού της Άνδρου

Ξεκίνησε η μελέτη αρχειακού υλικού της Άνδρου, που βρέθηκε από τον  Βαγγέλη Λουκίσα στη χωματερή της Άνδρου προ διετίας και του οποίου την αρχική συντήρηση έκανε η Μαρία Κορρέ. Το έργο πραγματοποιείται με συντονισμό του Γιώργου Σπέη, εκ μέρους του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου.
Σε πρώτη φάση το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με υπεύθυνο τον Δημήτρη Δημητρόπουλο, με ομάδα ερευνητών, αποτελούμενη από τους Νίκο Αλεβυζάκη, Στέφανο Βαμιεδάκη και Γιώργο Γάσια, επισκέφθηκε την Άνδρο και πραγματοποιεί την οργάνωση και ταξινόμηση του αρχείου, στην έδρα της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, με την οικονομική και ηθική συνδρομή του Κληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας  Μωραϊτη-παράρτημα Άνδρου. Ας σημειωθεί ότι το υλικό αυτό καλύπτει την περίοδο από το 1840-1970.
Σε επόμενη φάση, μετά τη δημιουργία του θεματολογίου, θα ξεκινήσει η ουσιαστική μελέτη από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και άλλους ενδιαφερόμενους μελετητές.
Ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν χρηματοδότες και για τις επόμενες αυτές φάσεις της ουστιαστικής μελέτης του αρχείου.