Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόσκληση σε ημερίδα για την αγροτική παραγωγή και τις τοπικές ποικιλίες στην Άνδρο

Μία εκδήλωση  του Πολιτιστικού Συλλόγου Απροβάτου που αποσκοπεί στην έναρξη ενός διαλόγου σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες φυτών που υπάρχουν στην Άνδρο, τη σημασία που έχει η διατήρησή τους και τους τρόπους που μπορεί να γίνει η διαχείριση και αξιοποίησή τους. Η εκδήλωση φιλοδοξεί να τονίσει την ανάγκη καλλιέργειας φυτών βασισμένα στις τοπικές ποικιλίες και να φέρει σε επαφή καλλιεργητές, επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικούς της γαστρονομίας και άλλους ενδιαφερόμενους, σε μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες.

Άλλωστε, οι κοινωνίες στα Κυκλαδονήσια επιβίωσαν καλλιεργώντας τις δικές τους ποικιλίες φυτών, οι οποίες χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοσθούν στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του Αιγαίου, όπως ή έλλειψη νερού, οι άνεμοι, το φτωχό χώμα. Η διατήρηση, η διάδοση και η χρήση των τοπικών ποικιλιών των καλλιεργούμενων φυτών συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μας ξαναδίνουν αρώματα,γεύσεις και πρακτικές που χάσαμε στην πορεία των βιομηχανικών ετών.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκλήρωση του 2ου προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο και τελευταίο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του φορέα ΕΛΙΞ, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό και οργάνωση από το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ.
 Στα πλαίσια του προγράμματος, από 23/8 έως τις 8/9/2012 διέμειναν και εργάστηκαν στην Άνδρο 17 νέοι και νέες ηλικίας από 20 έως 41 ετών, από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Εσθονία, Αυστρία, Σκωτία και Ρωσία. Οι νεαροί εθελοντές φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και εργάστηκαν καθαρίζοντας από βλάστηση, φερτά υλικά αλλά και σκουπίδια, τις διαδρομές :
 -          πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης
-          Βουρκωτή-Κατακαλαίοι
-          Λαρδιά-Στίβα Ρωγού
-          Νεκροταφείο Κατακοίλου-Άνω Κατάκοιλος-Κάτω Κατάκοιλος
-          Υψηλού-Νημπορειό



 (ταινιάκι που δημιουργήθηκε από συνεντεύξεις των εθελοντών σχετικά με την εμπειρία τους στην Άνδρο- σύντομα θα τοποθετηθούν ελληνικοί υπότιτλοι)



Οι νεαροί εθελοντές στον ελεύθερο τους χρόνο περιηγήθηκαν στο νησί και χάρηκαν τις ομορφιές του, κολύμπησαν σε κοντινές παραλίες, επισκέφθηκαν τα Μουσεία της Άνδρου και χρησιμοποίησαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Παράδεισος. Είχαν ακόμη την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα στα πλαίσια γευμάτων και κερασμάτων που τους προσέφεραν οι κάτοικοι των Κατακαλαίων, κάτοικοι της Κατακοίλου, ο Δήμος Άνδρου, κάτοικοι του Συνετίου, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου στο bar Μπλέ, η Φραγκίσκη Λογοθέτη, η Έφη Ραπτάκη στο κτήμα της στα Λιβάδια και ο Ευάγγελος Παπαδάκης στο κτήμα του στο Νημπορειό. Τους εθελοντές φιλοξένησε και η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου σε 2 της προβολές με κεράσματα, στην αυλή του Κινηματοθεάτρου Χώρας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω που συνέβαλαν με τη βοήθεια και την υποστήριξη τους  σε ένα ακόμη επιτυχημένο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στο νησί μας, βάζοντας το λιθαράκι τους στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και του αγροτικού τοπίου της Άνδρου.

Η τοπική συντονίστρια
Όλγα Καραγιάννη
 

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Λίγες μέρες πριν τη λήξη του 2ου προγράμματος εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο

Το ερχόμενο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το δεύτερο και τελευταίο για φέτος πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο που διοργανώθηκε από την ΕΛΙΞ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου.

Οι εθελοντές μέχρι στιγμής εργάστηκαν καθαρίζοντας τις διαδρομές :

- δίκτυο διαδρομών Παλαιόπολης
- Κάτω Κατάκοιλος-Άνω Κατάκοιλος
- Βουρκωτή-Κατακαλαίοι
- Λαρδιά-Στίβα
ενώ για δεύτερη μέρα θα εργαστούν αύριο σε τμήματα του μονοπατιού Αποίκια-Υψηλού-Χώρα.

To σύντομο ταινιάκι αφορά τη γιορτή που διοργάνωσε το χωριό των Κατακαλαίων για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.